Jednogodišnje cveće, kao što mu ime sugeriše, je biljka koja završava svoj životni ciklus u toku jedne godine. To znači da se sadi u proleće, cveta tokom leta i jeseni, a potom umire tokom zime. Ova vrsta cveća ima brz rast i obično ima živopisne i atraktivne cvetove.

Postoji širok spektar jednogodišnjeg cveća koje možete uzgajati u svojoj bašti ili saksiji. Evo nekoliko popularnih vrsta:

Zinnia: Zinnije su jednogodišnje biljke koje dolaze u raznim bojama, poput crvene,KESICE CVECA Cinija (1).jpg narandžaste, žute, roze i ljubičaste. One su otporne na sušu i cvetaju tokom celog leta.

 

 

FRANCHI CVECE Neven Mix (1).jpg Marigold (Neven): Marigold je poznata biljka koja ima sjajne, žute ili narandžaste cvetove. Ona odbija insekte, pa se često koristi kao prirodni insekticid u baštama.

 

Petunia: Petunije su popularne biljke koje dolaze u raznim bojama, uključujući belu, rozu, ljubičastu i crvenu. One imaju velike, široke cvetove i obično cvetaju tokom celog leta.

Sunflower (Suncokret): Suncokreti su prelepe biljke sa velikim, žutim cvetovima. Oni mogu dostići visinu od nekoliko metara i odlični su za stvaranje dekorativnih efekata u bašti.

Cosmos: Cosmos je vrsta jednogodišnjeg cveća koja ima tanke stabljike i lepe cvetove u bojama poput belih, ružičastih i crvenih. Oni privlače leptire i druge oprašivače.

Nasturtium (Kapucinka): Nasturtium kao jednogodišnje cveće ima privlačne cvetove u raznim bojama, uključujući narandžastu, žutu i crvenu. Ova biljka je jestiva, pa se njeni cvetovi često koriste u salatama i drugim jelima.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih vrsta jednogodišnjeg cveća koje možete odabrati za svoju baštu ili saksiju. Svaka vrsta ima svoje specifičnosti i zahteve u pogledu svetlosti, zemljišta i zalivanja, pa se pre sadnje preporučuje proučiti uputstva za uzgajanje za odabranu biljku.