Plemenjača i pepelnica najčešća bolest biljaka, a zapravo se odnosi na dve uobičajene biljne bolesti. Evo nekoliko informacija o njima:

 1. Plemenjača: Plemenjača je gljivična bolest koja se često javlja na lišću biljaka. Gljivice iz roda Erysiphales uzrokuju pojavu karakterističnih bijelih, praškastih mrlja na lišću, stabljikama i cvjetovima biljaka. Pogođeno lišće često vene, a infekcija može oslabiti biljku i smanjiti prinos.

Prevencija i kontrola plemenjače uključuju:

 • Održavanje biljaka zdravima i otpornima na bolesti pravilnom njegom i gnojidbom.
 • Redovito provjetravanje i smanjenje vlažnosti oko biljaka.
 • Pravovremeno uklanjanje zaraženog lišća i biljnih ostataka.
 • Primjena fungicida prema uputama stručnjaka.
 1. Pepelnica: Pepelnica je također gljivična bolest koja pogađa biljke, a uzrokuje je različite vrste gljiva iz roda Erysiphaceae. Pepelnica se manifestira kao bijeli ili sivi premaz na površini lišća, stabljika i plodova biljaka. Ova bolest često slabi biljku, otežava fotosintezu i smanjuje prinos.

Prevencija i kontrola pepelnice uključuju:

 • Izbor otpornih sorti biljaka prilikom sadnje.
 • Održavanje pravilne gustoće sadnje biljaka kako bi se osigurala dobra cirkulacija zraka.
 • Pravovremeno uklanjanje zaraženih dijelova biljaka.
 • Primjena fungicida ili prirodnih sredstava za suzbijanje bolesti.

Važno je napomenuti da je najbolje konzultirati lokalnog stručnjaka za biljne bolesti kako biste dobili specifične savjete i preporuke za suzbijanje plemenjače i pepelnice na biljkama koje vas zanimaju.

Fungicidi kao zaštita

Fungicidi su kemijske tvari koje se koriste za suzbijanje gljivičnih bolesti na biljkama. Oni djeluju uništavajući ili sprječavajući rast gljivica ili njihovu sposobnost razmnožavanja. Fungicidi su široko rasprostranjeni i koriste se u poljoprivredi, vrtlarstvu i hortikulturi kako bi se zaštitile biljke od raznih gljivičnih infekcija.

Primjena fungicida može biti korisna kao preventivna mjera ili kao terapija nakon pojave bolesti. Evo nekoliko ključnih čimbenika koji treba uzeti u obzir prilikom upotrebe fungicida:

 1. Identifikacija bolesti: Važno je pravilno dijagnosticirati gljivičnu bolest koja pogađa vaše biljke kako biste odabrali pravi fungicid. Različite gljivice mogu zahtijevati različite fungicide za učinkovito liječenje.
 2. Odabir pravog fungicida: Postoji mnogo vrsta fungicida dostupnih na tržištu, pa je važno odabrati onaj koji je prikladan za vašu biljnu vrstu i ciljanu gljivičnu bolest. Pravilno proučite etiketu proizvoda i slijedite upute za doziranje i primjenu.
 3. Pravilna primjena: Fungicid treba primijeniti prema uputama proizvođača. To uključuje pravilno miješanje i razrjeđivanje fungicida, primjenu u odgovarajućem vremenskom razdoblju (kada je biljka najosjetljivija na infekciju) i ravnomjerno pokrivanje biljaka.
 4. Sigurnost i zaštita okoliša: Fungicidi su kemijske tvari, stoga je važno slijediti sigurnosne smjernice prilikom rukovanja s njima. Nosite odgovarajuću zaštitnu opremu (rukavice, masku itd.) i izbjegavajte primjenu fungicida u vjetrovitim uvjetima kako biste spriječili širenje kemikalija na okolne biljke, tlo ili vodu.
 5. Rotacija fungicida: Kako bi se izbjeglo razvijanje otpornosti gljivica na određeni fungicid, preporučljivo je povremeno mijenjati vrstu fungicida koju koristite na istim biljkama. Rotacija fungicida pomaže u održavanju učinkovitosti i sprečavanju razvoja rezistentnih sojeva gljivica.

Važno je napomenuti da se uz primjenu fungicida također preporučuje i primjena drugih preventivnih mjera, poput održavanja zdravog rasta biljaka, pravilnog zalijevanja, uklanjanja zaraženih dijelova biljaka i održavanja dobrog zrakoplova oko biljaka.

Prije upotrebe fungicida, uvijek je dobro konzultirati stručnjaka za biljne bolesti ili poljoprivrednog savjetnika kako biste dobili specifične savjete prilagođene vašim potrebama i uvjetima.